Geflambeerde pepersteak met gemengde sla
Wat heeft u nodig? (4 pers.)
4 steaks van 3 à 4 cm dik 10 gr grof gemalen peper 1 borrelglaasje cognac 4 dl kalfsfond 3 dl room Bakboter Voor de gemengde salade: 100 gr rucola,1 stronkje witloof 100 gr veldsla, 100 gr jonge spinazie 1 rode ui, ½ komkommer, 1 appel, 4 el olijfolie, 2 el citroen, peper & zout, 1 el honing
Haal je steaks een kwartiertje voor de bereiding uit de koelkast en laat ze even rusten. Spoel de rucola, spinazie en veldsla, droog in een slazwierder en doe in een grote slakom. Snipper het witloof in fijne repen, snijd de appel in lucifers en de komkommer in fijne plakjes. Verdeel over de slakom. Maak de vinaigrette door de olie te mengen met het citroensap, de honing, peper en zout. Schenk deze vinaigrette net voor het serveren over de sla en hussel goed dooreen. Wrijf de steak langs één zijde in met grof gemalen peper. Bak hem eerst op de peperkant gedurende 3 minuten. Draai om en bak de andere kant ook 3 minuten. Zo is je steak bleu gebakken. Voor saignant: laat de steak na het bakken nog 3 minuten garen in de oven. Voor steak à point: laat hem na het bakken 6 minuten verder garen in de oven. Of heb je liever bien cuit: laat de steak dan nog 8 minuten garen in de oven. Laat de gebakken steak rusten op een warm bord, losjes met aluminiumfolie afgedekt, even lang als hij gebakken werd. Zo kan het vlees zich ontspannen en krijgen de sappen de kans om zich opnieuw over het volledige stuk te verdelen. Giet het vet uit de pan en flambeer de pan met cognac. Blus met fond, laat inkoken en werk af met een scheutje room.
Smakelijk!